NOS respectloos naar Nederlandse helden

23 december 2011
By

Nederlanders die helden zijn in het buitenland, maar in hun eigen land niet eens worden herkend. Ons land heeft genoeg van dit soort ‘helden’ groot gebracht. Met name in de ringsporten, want de ringen in Japan worden gedomineerd door Nederlanders. Hoe kan het dan zo zijn dat er geen aandacht aan wordt besteed door de publieke omroep? Goede vraag, want kickboksen en MMA voldoen aan alle voorwaarden die Studio Sport stelt om een sport als mediageniek te bestempelen. De slogan: “De publieke omroep vertelt uw verhaal” slaat de plank dan ook volledig mis.

De publieke omroep moet een breed scala van programma’s en onderwerpen aanbieden. Zo ook NOS Studio Sport. Er is echter genoeg pluriformiteit bij de publieke omroep. Laatst was er bijvoorbeeld een reportage over het Nederlandse Cricketteam in de uitzending van Studio Sport. Door deze onbenullige items over onderbelichte sporten, omzeilt de redactie van Studio Sport de regel dat zij een breed aanbod aan de kijker moeten presenteren. Nederland is namelijk een ontzettende kneus in de cricketwereld. Dat is dubbel ironisch, omdat de cricketwereld alleen maar bestaat uit kneuzen. Dat maakt ons land een kneus onder de kneuzen in een kneuzenwereld.

Waarom wel cricket en geen ringsporten? Dat is een vraag die Joost de Vries kan beantwoorden. Hij geeft namelijk zelf vier voorwaarden waaraan een sport moet voldoen, voordat het onze beeldbuis mag sieren. Het moet in eerste instantie een sport zijn die makkelijk te volgen is. Er zijn geen makkelijkere sporten om te volgen dan MMA of kickboksen. Er gaan twee vechters de ring of kooi in en er komt er één als winnaar en wat minder bont en blauw weer uit. Terwijl je bij cricket je vaak afvraagt waar de bal is en waar de actie van het spel blijft.

Een tweede voorwaarde is dat een sport genoeg entourage moet hebben. Het is namelijk storend als je naar lege tribunes moet kijken. Waarom zendt de NOS dan nog de samenvattingen van wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord uit? En waarom zien we niets van de enorme mensenmassa die onze Hollandse K-1 vechters aanmoedigt?

Bots!

High-kick Hoost tegen Mirko Filipovic

De derde voorwaarde is er één waarbij het bij Studio Sport echt gaat stinken naar vriendjespolitiek. Het is namelijk gewenst dat er één of meerdere mensen aan meedoen met een heldenstatus. Hmmm… Ernesto Hoost? Semmy Schilt? Peter Aerts? Remy Bonjasky? Alistair Overeem? Allemaal Nederlanders notabene! Met een heldenstatus! Weliswaar alleen in bananenrepublieken als Japan of de VS, maar de prestaties zijn er wel degelijk. Moet Overeem misschien eerst een paar rondjes dertig blank schaatsen? Of moet Sem Schilt eerst herstellen van teelbalkanker en de Tour de France een paar keer winnen, voordat de NOS deze held gaat opmerken?

Tenslotte is het ook wenselijk dat een Nederlander kans heeft op internationaal succes. De laatste voorwaarde die de redactie stelt aan een sport, voordat het mag schitteren in het pluriforme assortiment van Studio Sport. Het is niet eens het verdedigen waard. We weten allemaal wel dat er vanaf het begin van de K-1 in de jaren ’90 slechts drie niet-Nederlandse vechters zijn geweest die het meest prestigieuze vechttoernooi hebben gewonnen. Al die andere jaren waren het… Nederlanders! Misschien wordt het ooit nog eens een Marokkaan, een Surinamer of een Turk. Maar dat komt omdat sommige Nederlanders zich inschrijven op hun tweede nationaliteit. Kortom, er zijn genoeg Nederlanders die ‘kans’ hebben op internationaal succes in de vechtsport.

Waarom de NOS respectloos met deze helden omgaat, is een vraag die alleen door de NOS beantwoord kan worden. Misschien vinden ze dat ‘we dat met zijn allen niet moeten willen’, al dat geweld op tv. Vechten is tenslotte geen sport! Het is voor de fans van MMA en kickboksen eigenlijk ook niet zo belangrijk om te weten waarom de NOS ons het kijkplezier ontneemt. Het is belangrijker dat wij snel wel kunnen genieten van beelden uit de ring of kooi. Of desnoods een paar kleine reportages over een paar echte helden, als er gedoe is met uitzendrechten van wedstrijden. Dat het ooit gaat gebeuren is zeer te betwijfelen, omdat de stoffigheid en vriendjespolitiek als een vast patroon bij de redactie van Studio Sport is ingesleten.

De enige manier om in de toekomst op Studio Sport van items over UFC, Strikeforce of K-1 te kunnen genieten, is als al onze vechters de krachten bundelen en in een limo en met alle entourage er omheen naar Hilversum rijden om de studio binnen te vallen. Het liefst op een zondagochtend. Dat Mart Smeets net commentaar wil geven op een schitterende carambool van Dick Jaspers op het WK Driebanden, maar dat hij in plaats daarvan over de tafel wordt gesleept door Alistair Overeem en Semmy Schilt.

Smoking is bad mmmkay...

Mart ‘Saffie’ Smeets (Bron: sportgeschiedenis.nl)

Smeets weet niet wat hem overkomt als de twee reuzen hem hardhandig meenemen naar de man die gaat vertellen hoe het programma er in het vervolg uit gaat zien. Overeem en Schilt zetten Mart Smeets in een stoel. De twee gigantische helden staan naast de nietige NOS presentator als twee lijfwachten met als doel Smeets in zijn stoel te houden.

Dan hoort Smeets een paar zware voetstappen naderen, evenals een penetrante wietlucht. De man, wiens poriën wietlucht ademen, gaat voor hem staan en neemt een laatste hijs van zijn blunt. Hij drukt de gloeiende joint in zijn eigen hand uit en bukt vervolgens voorover om de man die de noorse trui ‘groot’ heeft gemaakt, aan te kijken. Smeets kijkt recht in de indringende ogen van legende Peter ‘The Lumberjack’ Aerts. De kickbokser uit Best ziet de angst in de ogen van Smeets. Hij grinnikt even en zegt: “Ben jij die gast die mij nu gaat interviewen voor een live-uitzending?” Mart Smeets houdt het niet meer, hij pist in zijn broek en antwoord snikkend: “Ja, dat ben ik…”

Tags: , Dick Jaspers, Ernesto Hoost, Joost de Vries, , kickboksen, Mart Smeets, MMA, NOS, Peter Aerts, Pluriformiteit, Remy Bojasky, Semmy Schilt, Strikeforce, Studio Sport,

11 Responses to NOS respectloos naar Nederlandse helden

 1. joost on 26 februari 2011 at 12:03

  Leuk geschreve. Vind dat de NOS meer vechtsporten moet laten zien!

  Reply
  • Peter on 26 februari 2011 at 22:52

   Dat vind ik ook. Hopelijk maakt Peter Aerts er snel werk van!

   Reply
   • Limburg3rt on 21 juli 2011 at 15:23

    > Ik hoop het ook! OT: Goed verhaal

    Reply
   • Sanne on 4 oktober 2011 at 00:20

    I toughht I’d have to read a book for a discovery like this!

    Reply
 2. Michiel on 27 februari 2011 at 16:08

  Die Mart Smeets is gewoon een schaatsnicht, Hij kijkt het gewoon om naar de strakke pakjes te kunnen kijken en sappig commentaar te geven!

  Reply
 3. Peter on 27 februari 2011 at 17:41

  Hij heeft ook een zwak voor kleine bobbeltjes in wielrenbroekjes.

  Reply
 4. vincent on 10 maart 2011 at 19:11

  Leuk die blog berichten. Het volgen van vechtsport op tv is makkelijk om in te stappen. Maar hoe meer je er van weet des te leuk het wordt :) (voorspelling kwa technieken doen of Japanse benamingen noemen). Hopelijk ooit nog vechtsport op tv inplaats van dat voetbal waar je mee dood wordt gegooit :)

  Reply
 5. Michael on 15 augustus 2011 at 06:54

  Goed geschreven tot het laatste stukje. Want dat is precies de reden waarom t voor ringsporten zo moeilijk is, dan wel onmogelijk, om serieus in de nederlandse media te komen. Je stuk doet de sport daarom meer kwaad dan goed.

  Reply
  • PW on 15 augustus 2011 at 08:16

   Dat laatste gedeelte is fictie in een ironische context. Die slechte naam had de sport al voordat ik waanzinnige scenario’s uit mijn duim zoog. Als eerlijk mens hoor ik daarmee te spotten. Zelfcensuur is voor belastingslurpers die op tv quasi literaire onzin uitkramen, om de dopingschandalen te verbergen en om de saaiheid van het wielrennen te verbloemen. Het interesseert mij eigenlijk niet wat onbekwame denkers van mijn teksten vinden. Het doet mij weinig om te horen of lezen dat mijn woorden schade aanrichten. Maar doe een volgende keer goed je best om je eigen waarheid te wantrouwen en de kern bloot te leggen, zodat je niet nogmaals afgaat door het uiten van kritiek dat slecht is onderbouwd met een overhaaste conclusie. Spuug dat gal maar naar de cokedealende en vuurwapendragende knokkers die de ringen sieren met hun goedaardige karakter.

   Peace!

   Reply
 6. Rinus on 6 augustus 2012 at 16:14

  Hier erger ik me al jaren aan . De NOS vind vechtsporten maar eng en heeft daarom lang geleden het misdadige besluit genomen om het bijna nooit uit te zenden . Het gereformeerde zachte eitjes clubje de NOS die nog steeds in de flowerpowertijd leeft en het liefst buiten voetbal alleen maar paardspringen en hockey wil laten zien heeft hiermee schijt aan het Nederlandse volk die wel graag de wedstrijden willen zien . De NOS krijgt er grof voor betaald om Nederlandse topsporten uit te zenden . De Nederlanders domineren al jaren de K1 , weer een Nederlandse vrouw wereldkampioen boxen en kickboxen ? Waarom zien we dat niet op Studio Sport !? Als NOS zou je hier trots en blij mee moeten zijn en de hele gang naar het kampioenschap uit moeten zenden . Kan je wat Nederlandse topsporters laten zien die bij de beste van de wereld horen .
  De NOS is een misselijk schijnheilig gereformeerd clubje die nog in de flowerpower tijd leeft en vechtsporten maar eng vind en ze vinden zichzelf geweldig , maar vinden het wel weer leuk om sporters te beledigen . Dat bedoel ik met schijnheilig misselijk clubje .

  Reply
  • Peter on 19 augustus 2012 at 15:45

   Dank voor de support en excuses voor de late reactie. Zouden ze echt nog in die flowerpower tijd leven? Ik denk eerder dat zij de expertise zelf niet in huis hebben op het gebied van kickboksen. Op dit gebied is Studio Sport kortzichtig en oliedom.

   Reply

Geef een reactieOpinie