Twitter: @DrsBos
Nadat de UFC in maart van het vorige jaar geheel onverwachts bekend maakte dat het ‘conculega’ Strikeforce over zou nemen, had iedereen in de MMA-wereld hierover wel een mening. Zo ook wij. Tijd om de balans eens op te maken; wat zijn de gevolgen voor de MMA-wereld tot nu toe geweest en hoe zal het er in de toekomst uitzien?
Destijds schreven we: “Ook is het nu slechts een kwestie van tijd dat onze Overeem eindelijk voor de belangrijkste, nog ontbrekende titel in zijn prijzenkast mag vechten: de UFC Heavyweight titel.” En verrek, in 2012 zal dit inderdaad het geval zijn! De enige gewichtsklasse van Strikeforce die door de meeste kenners werd gezien als gelijkwaardig of zelfs beter dan die van de UFC is straks niet meer. Alle heavyweights zullen na afloop van de Heavy Weight Grand Prix de overstap maken naar de UFC, hetgeen voor intrigerende match-ups zorgt en zal zorgen. Gecombineerd met de overname van de bantam-, feather- en lightweights van de WEC heeft de UFC er op deze manier voor gezorgd dat de UFC in alle gewichtsklassen de leidende organisatie is.
Voor Strikeforce is dit natuurlijk een grote aderlating, aangezien dit één van de grote selling-points van de organisatie was. Na de overname zijn de toeschouwersaantallen en het aantal tv-kijkers voor de Strikeforce events dan ook drastisch gedaald. Iets wat je op je klompen had kunnen aanvoelen. Echter, Dana White (UFC) en Scott Coker (Strikeforce) hebben beide aangegeven dat het niet de bedoeling is om van Strikeforce de Jupiler League van de MMA competities te maken. Duidelijke signalen werden hier ook voor afgegeven; zo bleek dat top 3-lightweight Gilbert Melendez voorlopig nog in Strikeforce te zien blijft. Ook andere namen als onze landgenoot Mousasi, King ‘Mo’ Lawal en Luke Rockhold blijven voorlopig verbonden aan de promotor uit Californië. Het lijkt er dus op dat er wel degelijk een intentie is om kwaliteit te behouden, nu nog de kijkers. Duidelijk is in ieder geval dat Strikeforce veel aan marketing zal moeten doen om houvast te vinden binnen het MMA-circus.
De mogelijke nadelen van de expansiedrift en de bijna-monopoliepositie van de UFC hebben we destijds ook genoemd: “Minder innovatie door wegvallen concurrentie, wat kan leiden tot inefficiency en verstarring” en “weinig keuzemogelijkheid voor de consument”. Ik denk dat we kunnen stellen dat dit eigenlijk niet aan de orde is. Vooral wat betreft keuzemogelijkheden heeft de consument niet te klagen, ik noem een Bellator (MTV2), Dream en BAMMA. Daarbij, hoeveel innovatie is er nog mogelijk als je de beste vechters van de wereld in je organisatie hebt?
Door de acquisitie van Strikeforce (en eerder ook de WEC) heeft de UFC haar positie als leidende MMA-organisatie versterkt en strategisch gezien onaantastbaar gemaakt. Wij als consument profiteren hiervan doordat we meer UFC evenementen dan ooit zien, met de beste vechters die er op aarde rondlopen. Ik kan niet anders dan concluderen dat de gevolgen tot nu positief zijn geweest. Wat nog belangrijker is: de toekomst van MMA ziet er, gezien de groei van de sport, rooskleurig uit.
Leuk stuk!
Inderdaad, het mooiste is dat we nu meer én hele interessante fights krijgen!!
Top dat jullie weer in de lucht zijn!!
Goed geschreven colin, keep it up!