Schrijf je in bij Fightblog

Wees niet zo anoniem en doe gewoon registreren.

We weten graag wie onze lezer is. Dus doe maar lekker invullen!

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Boks(en) ouwe?

February 19, 2012

Met lichtelijke verbazing nam ik vorige week kennis van het feit dat RTL 7 een bokswedstrijd ging uitzenden. Vitali Klitschko tegen Dereck Chisora. Nederlandse omroepen zenden doorgaans alleen sportevenementen uit waarin wij kaaskoppen iets te vertellen hebben. Schaatsen, hockey, af en toe eens een tenniswedstrijdje en natuurlijk veel voetbal. Maar boksen? Waarom niet (meer) aandacht besteden aan kickboksen en MMA, sporten die qua populariteit niets onderdoen voor het boksen en waar de wereldtop beklommen wordt door een groot aantal Hollanders.

Als vechtsportliefhebber kon ik het niet laten om toch een kijkje te nemen en de sport de kans te geven om me te imponeren. De opmaat naar het gevecht was aardig, vooral vanwege het feit dat Chisora tijdens de weging zijn handjes niet thuis kon houden en Klitschko trakteerde op een ware ‘bitchslap’. Het bleek een mooi stukje ‘fightmarketing’. In de ring kreeg het echter geen vervolg.

Voordat de bel voor de eerste ronde had geklonken vond Chisora het ook nog eens nodig om Vitali’s broer Vladimir in zijn gezicht te spugen. Het kon toch niet anders dan dat dit aanleiding zou zijn voor een regelrecht slugfest? Het publiek en de TV-kijker kregen het tegenovergestelde te zien. Klitschko gebruikte zijn reach en voetenwerk om buiten het bereik van Chisora te blijven. En dat 12 ronden lang. Doordat Vitali zijn tegenstander vaker wist te raken met cleane shots en zelf nagenoeg schadevrij bleef, wist hij er een duidelijke decision uit te slepen. Maar sprankelend was het allerminst. Het vuurwerk kwam pas tijdens de ‘post-match’ persconferentie, waar Dereck wel zijn handjes liet spreken. Laten we het er op houden dat timing niet zijn sterkste punt is…

De vraag die maar in mijn hoofd rond bleef zoemen tijdens en na het oersaaie gevecht was: hoe kan het dat een commerciële omroep kiest voor één bokswedstrijd zoals deze, als er dichter bij huis verslag kan worden gedaan van een kickboksevenement waar bijna de complete Nederlandse en wereldtop aanwezig is? Welke kromme logica is hieraan vooraf gegaan?

Toegegeven, mijn hart ligt bij het kickboksen en MMA. Onbevooroordeeld kan ik mezelf dus moeilijk noemen. Maar als zelfs de (qua vechtsporten niet erg onderlegde) verjaardagsvisite zich afvraagt waarom we een boksgevecht zitten te kijken terwijl we wereldtoppers in het kickboksen hebben rondlopen, dan zal er toch wel een kern van waarheid in mijn betoog zitten?

Badr, you’ve got a hell of a job to do!


@DrsBos volgen
Schrijver: Colin
E-mail:
Bio: Cofounder van fightblog. Als hobbyschrijver en vechtsportliefhebber gebruik ik mijn sociaalpsychologische achtergrond voor de artikelen die ik schrijf.

Tags: Boksen, Chisora, kickboksen, Klitschko, omroep, RTL7

9 Responses to Boks(en) ouwe?

 1. Engelse Autosleutel on February 19, 2012 at 22:07

  Dat was ook precies wat ik dacht toen ik gister keek! Scherp stuk!

  Reply
 2. je moeder on February 19, 2012 at 22:14

  Chisora zou een vette tegenstander voor Badr Hari zijn.

  Reply
  • C. Untface on February 19, 2012 at 22:44

   Vind ik ook man!

   Reply
 3. Dr. Acula on February 19, 2012 at 22:27

  Ik vond die Kliko wel cool. Het gevecht echter was ruk. (voor wat ik van heb gezien)

  Reply
 4. Master Bating on February 19, 2012 at 22:30

  MMA FTW!

  Reply
 5. Arend on February 19, 2012 at 23:06

  Jullie teller onderaan doet het niet! Ik heb het gedeeld via FacialBook, maar dat komt er eens niet bij staan…

  Reply
 6. HKK on February 20, 2012 at 03:31

  Helemaal mee eens.

  Maarja, kickboxen is in Nederland “asociaal”.

  Reply
 7. Gergeshater on February 20, 2012 at 19:54

  Wanneer gaat Badr Hari nou eens een keer boksen?

  Reply
 8. Achterom Silva on February 21, 2012 at 10:05

  Mooi nieuw logo!

  Reply


Nieuws