Schrijf je in bij Fightblog

Wees niet zo anoniem en doe gewoon registreren.

We weten graag wie onze lezer is. Dus doe maar lekker invullen!

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

De onzin van een interim-titel

February 16, 2013

“And still/the new interim-bantamweight-champion of the world…” Het is een mond vol. En het is bullshit. Vanavond nemen de huidige interim-titelhouder Renan Barao en uitdager Michael McDonald het tegen elkaar op voor de zojuist geïntroduceerde titel. Niet alleen devalueert de term interim de importantie van het gevecht, vechten voor een ‘fake belt’ is met name oneerlijk tegenover de kemphanen die bereid zijn hun leven te geven voor het behalen van top.

Dominick Cruz, de huidige bantam-weight kampioen, staat al bijna anderhalf jaar buitenspel vanwege een hardnekkige knieblessure. Heel sneu natuurlijk, maar dat neemt niet weg dat het op zijn minst opmerkelijk is dat hij tijdens zijn blessure zijn titel behoudt. Het gevolg is namelijk dat de wél fitte vechters de kans ontnomen wordt om het hoogst haalbare in hun carrière te bereiken: een UFC kampioenschap. Ik pleit er dan ook voor om kampioenen de riem af te nemen na één jaar van inactiviteit. Om de pijn te verzachten moeten deze ex-kampioenen tijdens hun rentree meteen een kans krijgen de titel te heroveren.

Gelukkig komt het niet erg vaak voor dat er voor een interim-kampioenschap gevochten wordt. Naast Barao zijn alleen Frank Mir, Shane Carwin, Antonio Nogueira, Randy Couture, George St. Pierre, Carlos Condit in het bezit geweest van een dergelijke titel. Mits hij succesvol is, wordt na vanavond de naam van McDonald daar aan toegevoegd.

Laat ik de analogie maken met tennis. Als tenniss(t)er win je punten voor het winnen van wedstrijden en toernooien. Deze punten dien je te verdedigen in het jaar erop. Presteer je slechter dan het jaar ervoor, dan verlies je punten. Speel je, om welke reden dan ook, helemaal niet, dan verlies je ook AL je vergaarde punten. Dit systeem werkt al jaren perfect en zorgt voor een gezonde druk om te presteren en uit zich in een eerlijke, waarheidsgetrouwe ranglijst.

De voornaamste reden van mijn betoog heeft echter te maken met de staat van dienst van Renan Barao. Deze Braziliaanse klasbak heeft namelijk een MMA record van 29-1. Ja, je leest het goed, 29 overwinningen tegenover 1 nederlaag. Als dat geen kampioenswaardige cijfers zijn, dan weet ik het ook niet meer. Mocht hij vanavond winnen, dan heeft hij naar mijn bescheiden mening genoeg gedaan om zich te laten kronen tot de enige echte bantam-weight kampioen. In zo’n feestmaal hoort een blessure van een ander geen roet te gooien.

Dus Ome Dana, luister naar mij. Benoem de winnaar van vanavond tot UNDISPUTED bantam-weight champion of the world en geef Dominick Cruz de kans om de titel te heroveren zodra hij hersteld is. Make it happen!

IFRAME Embed for Youtube


@DrsBos volgen
Schrijver: Colin
E-mail:
Bio: Cofounder van fightblog. Als hobbyschrijver en vechtsportliefhebber gebruik ik mijn sociaalpsychologische achtergrond voor de artikelen die ik schrijf.

Tags: bantamweights, Barao, McDonald,Nieuws