Gustafsson nieuwe UFC kampioen na gevecht van het jaar

Alexander Gustafsson heeft gedaan wat niemand voor mogelijk hield: een einde maken aan de imposante zege-reeks van inmiddels oud-kampioen Jon Jones. In een epische krachtmeting wist de Zweed na 5 ronden aan het langste eind te trekken. De MMA-wereld is in rep en roer.

UFC 165: Jones v Gustafsson

Slechts weinigen dichtten ‘The Mauler’ een kans toe om de kampioenschapsriem van ‘Bones’ af te pakken. Gelukkig dacht hij hier zelf anders over. In de eerste ronde maakte de Zweed zijn intenties duidelijk door meermaals de aanval te zoeken met zijn uitstekende handwerk. De Amerikaan had duidelijk moeite met de gelijkwaardige lengte en het voetenwerk van zijn tegenstander, iets wat zijn vorige opponenten ontbeerden in eerdere title-defenses. Gustafsson wist, mede doordat hij Jones voor het eerst in zijn carrière naar de grond werkte, de openingsronde overtuigend naar zich toe te trekken.

De tweede en derde ronde lieten een evenwichtiger beeld zien. Jones kroop uit zijn schulp en liet meer van zijn versatiliteit zien. Hij toverde de één na de andere head-kick uit zijn hoge hoed en probeerde met knee-stomps zijn tegenstander te ontregelen. De Zweed wist hier met zijn ijzige Scandinavische bedaardheid echter prima mee om te gaan en mede daardoor bleef hij zijn tegenstander bestoken met effectieve combinaties. Ondanks vermaarde pogingen om het tij te keren, moest Jones ook deze rondes aan zijn Zweedse evenbeeld laten.

Championship rounds. Zoals de naam doet vermoeden, was dit het terrein van Jones. Terrein dat Gustafsson nog niet ontgonnen had in zijn tot dan toe 16 gevechten tellende loopbaan. ‘Bones’ wist met karakteristieke spinning elbows en een take-down ronde 4 zich toe te eigenen. In ronde 5 waren beide artiesten compleet uitgeput, maar de Amerikaan wist net iets actiever te zijn waardoor hij ook de laatste ronde claimde. Het stadion ontplofte; de toeschouwers wisten dat ze getuige waren geweest van een veldslag met ongekende schoonheid.

De onpartijdige jury besloot het enige wat ze kon beslissen: een unanieme beslissing in het voordeel van Alexander ‘The Mauler’ Gustafsson. Een klein wonder had zich voorgedaan op de 21e september van 2013. Een mooier bewijs hiervoor dan onderstaande foto is er niet.

Voormalig kampioen Jones (links) en nieuwe kampioen Gustafsson (rechts) in het ziekenhuis

Voormalig kampioen Jones (links) en nieuwe kampioen Gustafsson (rechts) in het ziekenhuis

Tags: Alexander Gustafsson Jon Jones Montreal UFC 165

  2 comments for “Gustafsson nieuwe UFC kampioen na gevecht van het jaar

  1. Pater Wabe
    September 24, 2013 at 05:55

  2. Born
    October 9, 2013 at 16:21

    Nee hier ben ik het niet mee eens. Het was welliswaar een gelijke strijd maar om de kampioen van zn troon te stoten mag er naar mijn mening geen twijfel bestaan. Het had beide kanten op kunnen gaan maar dan verdiend de kampioen toch het voordeel van de twijfel. Wellicht weet Gustafsson in de rematch wel te overtuigen.

Laat een bericht achter