Schrijf je in bij Fightblog

Wees niet zo anoniem en doe gewoon registreren.

We weten graag wie onze lezer is. Dus doe maar lekker invullen!

Member Login
Lost your password?
Not a member yet? Sign Up!

Fightblog leeshoek: The Voice of Reason: A V.I.P. Pass to Enlightenment

September 18, 2012

Een wereldvreemd relaas van een overgewaardeerde MMA-vechter. Een maatschappijkritisch meesterwerk van een intelligent socioloog. Een luchtige klucht over de Amerikaanse samenleving. Chael Sonnen’s boek ‘The Voice of Reason: A V.I.P. Pass to Enlightenment‘ is het allemaal.

Het is al vaker gezegd: er zijn weinig vechters zo polariserend als Chael P. Sonnen. Je haat hem met heel je hart of je kan niet genoeg van ‘m krijgen. Ongeacht tot welke groep je jezelf schaart, het lezen van het 224 pagina tellende epistel is absoluut de moeite waard.

Niemand minder dan Jezus Christus, de zoon van god en redder van de mensheid neemt de pen tijdens het voorwoord: “When Chael asked me to write the foreword to his book, I couldn’t say no. He’s one one of my favorite people” om vervolgens te eindigen met: ”This is a really good book. I want to say the best book, but of course I can’t put it before that other great text.” Dat is nog eens humor voor te lachen.

Het prettige is dat deze geestigheid afgewisseld wordt met serieuze hoofdstukken, waardoor het boek op geen enkel moment verveelt. Wie bijvoorbeeld Chael’s kant van het verhaal wil horen in het onroerend goed schandaal waarvoor hij veroordeeld is, leest het hoofdstuk ‘Do Not Pass Go, Do Not Collect $200′. Hierin legt hoe uit hoe hij van een veelbelovende makelaar muteerde in een uitgekotste ‘enemy of the state’. Niet veel later vertelt hij ook zijn versie van de doping-sage die hem een tijd uit de roulatie haalde. Wat er van waar is valt uiteraard te bezien, maar het is op zijn minst interessant om een vertelsel van meerdere kanten te beschouwen.

Voorts leren we op een luchtige wijze dat ‘The People’s Champ’ niet van milieu-activisten houdt: “Go take a shower. You smell like a springbok that waded five miles through a swamp to escape a pack of hyenas. You don’t use deodorant, so what did you expect?” en ook occupy-gekkies moeten het ontgelden: “The Occupy movement hasn’t attracted brilliant people who have real ideas for change; it has attracted the worst elements of the human race to what has amounted to a high-minded excuse for a party.” Put that in your pipe and smoke it!

Uiteraard mag de rivaliteit met Anderson Silva niet mankeren in Chael’s bijbel, evenals zijn niet alledaagse jongere jaren in West Lynn, Oregon. De moeite waard zijn tevens zijn visie op de politiek in Amerika en de liefde voor zijn vader, die op een waardige, bijna on-Sonnenesque wijze wordt beschreven. Fightblog sluit zich aan bij het oordeel van de Messias: ”Chael’s manuscript is smart, funny, and most important, should help you make your own decisions and solve your own problems in my absence.”


@DrsBos volgen
Schrijver: Colin
E-mail:
Bio: Cofounder van fightblog. Als hobbyschrijver en vechtsportliefhebber gebruik ik mijn sociaalpsychologische achtergrond voor de artikelen die ik schrijf.

Tags: A VIP Pass to Enlightenment, Chael, Literatuur, Recensie, Sonnen, Voice of ReasonNieuws